Moringa

Moringa
Moringa oleifera from Tenerife

2.11.15

MoringaPark i Güímardalen på Teneriffa

Redan för ett år sedan hörde jag att MoringaGarden ville skaffa större utrymmen för verksamheten. Rolf Feldamann åkte då med mig för att visa på det nya stället.

Besöket på det blivande stället var en stor överraskning för mig. Jag kände  redan allt från ett annat sammanhang.  Detta var ju Contiempos gamla vinkällare där jag för kanske 10 år sedan hade börjat min resa till den kanariska vinvärldens hemligheter.

För ett par år sedan bestämde sig Contiempofolket  att syssla med något annat.  Byggnaderna och jorden blev utan anvándning.

MoringaGardenfolket letade efter större utrymmen och nya odlingsmarker.  Det blev ett möte mellan dessa två parter som ledde till att denna nya MoringaPark fick sin början.

Man satte i gång med förberedelserna redan  i början av året 2014. Nu, i slutet av 2015 har den åt publiken riktade verksamheten av MoringaGarden flyttats över till den förra vinkällarens lokaler.

MoringaParken finns nu  i mitten av Güímardalen.

Jag hade varit lite spännd inför mitt möte med den nya  MoringaPark. Här hade jag ju vandrat under flera år för att fotografera vinrankorna och deras blad, fór att känna igen de olika sorterna. Här hade jag t o m en vinranka, vars godmor jag var. Dess öde hade oroat mig under de åren Contiempo var stängd.

Intill vinkälleren hade  Contiempo planeterar samtliga, eller nästan samtliga vinrankor som förekommer på de Kanariskaöarna. Bland dem fanns min speciella vinranka, Burra Blanca.

Dessa vinrankor finns fortfarande kvar. Jag hittade  även mitt eget rankebarn. Visserligen såg det så ut att rankorna var i behov av att bli ordentligt klippta. Kanske något att sysselsätta sig med under de första vårmånaderna.

Mellan vinrankeraderna hade man MoringaPark planterat moringaträd. Det gamla och det nya får nu leva tillsammans och bredvid varandra. De egentliga vinodlingarna hade man visserligen redan förvandlat till moringaodlingar. Den totala odlingsytan är 14 hektar, vilket innebär att det finns ordentligt med plats för moringaträd.

Stigen mellan MoringaGarden och MoringaPark
För några veckor sedan vandarade jag denna stig tillsammans med Rolf Feldmann.

Vi började från Chinguaro grottan till MoringaPark och sedan  tillbaka till grottan. Så fick jag en möjlighet att  se denna del av parken som tidigare hade varit helt okänd för mig.

Stigen slingrar sig genom gamla odlingstäppor. Naturen har övertagit samtliga av dem. Där växer nu stora kaktusar, fikonträd, olika örter, törelväxter och annat som man brukar träffa på de övergivna tomterna.

Området genomkorsas av en gammaldags öppen vattenledning, Vattnet rinner dagligen fritt i den under ett par timmar. Vi råkade vara där samtidigt med vattnet. Det lät likadant som om ett porrlande bäcken.

På stigen sprang fram och tillbaka myror som var mycket större än de som jag hade sett hittills.

Brevid en mur till en odlingslott blommade några röda virginiatobaksplantor.  Förhoppningsvis kommer de att bli sparade för att påminna om den tid då man odlade tobak i dalen och rullade cigarrer av de torkade bladen.

Närmast till Chinguaro grottan var stigen så brand att de som har svårigheter att gå inte kan komma upp där. I detta fall, är inte hela stigen tillgänglig utan att man bygger en ordentlig trappa.
MoringaPark kan vara en äventyrspark
Det finns möjlighet att vandra i Parken tillsammans med personal som talar tyska, engelska eller spanska. Om intresset och behov finns, kan jag också komma dit och berätta om parken på svenska eller finska.

Tisdagens vandring  med parkens personal kostar inget, tar en timme och man behöver inte föranmäla sig (förutom i de fall man vill ha det på svenska eller på finska). Torsdagens  vandring är däremot längre, tre timmar och en föranmälan behövs. Då kommer man att också vandra den stig som vi vandrade idag. För torsdagens vandring betalar man 10 €.  I priset ingår också ett dryck.

När man tittar på utbudet av de olika äventyren. är det bra att komma ihåg att majoriteten av besökare på MoringaPark kommer direkt från de tysktalande länderna för att lära känna moringaodlingarna och parken.
I deras “paket” finns det även andra äventyr än de som finns inom själva parken, såsom t ex Candelaria och drakblodsträdet i Icod de los Vinos.

I äventyrsparken finns följande attraktionerna
  • Moringaodlingar där man inte skär ner träden, utan de får växa helt naturligt. Det finns totalt 13 olika variationer av moringa i världen . I MoringaPark kan man träffä 6 av dem.
  • Den gömda trädgården  - där växer olika fruktträd
  • Naturstig. Denna stig är ca 500 meter lång och under arbete un i november 2015 . Den kommer att binda MoringaGarden och MoringaPark med varandra. Stigen leder förbi Chinguaro grottan, som för flera hundra år sedan var vinterbostaden för kungen av Güimardalen,  I denna grotta förvarades statyn av Candelaria jungfrun sedan man hade funnit den nere på stranden. Numera kan man se öns modernaste kyrkobyggnad i anslutning till grottan.
  • Stigen leder igenom gamla odlingstäppor och är redan av denna anledning värd att vandra och uppleva.
  • Butik där man köpa olika produkter av MoringaGarden.. I butiken kan man njuta av specialerbjudanden som man inte har i nätshopen. Man kan också  köpa kaffe, örtthé med moringa, vatten odh läsk.  Det finns också färskt frukt som vuxit i närheten.  Man betalar för frukt den summa som man själv anser vara  rätt.
  • Man kan hyra en cykel som gör det lättare och snabbare att flytta sig inom området.
  • Inom Parken finns flera konstgjorda grottor som man har grävt i de naturliga väggarna.  Dessa grottor användes tidigare bl a för att låta vin mogna i tunnorna. Numera kan t es fladdermöss övernatta i dem.
  • Lekpark för barn.
  • Chinguarogrottan som för länge sedan fungerade som vinterbostad för dalens kung
  • Subtropiska fruktträd såsom mango, papaya, banan, Apbrödsträd, (baobabträd). Dessa träd är fortfarande ganska unga och små. Antalet och utbud av träd ökas hela tiden.
  • “Ett talande träd”, som på olika språk berättar om MoringaGarden
  • Baobträdets torg”
  • Papayastigen
  • Banandalen
  • Vattenfall (under arbete)
  • Örtspiral  olika örter planterade i form av  en spiral. Detta odlingssätt  aktiverar dem att växa snabbare än vad de skulle växa om de stod i en rak rad
  • Önskningbrunn. De mynt som kastas in i brunnen samlas för välgörande ändamål, för både människor och djur
Inom MoringaPark är det viktigt  att ingen lämnar efter sig något, inga sopor ute i naturen eller samlar något därifrån. Man kan ta sin hund med sig, om den hålls i koppel och ägaren plockar upp bajset efter sin hund.

Önskebrunnen
Hur hittar man MoringaPark
MoringaPark finns i Güímar dalen.  Gatuadressen är Calle Chinguaro 26.
Det är lätt att hitta dit. Från den sydliga motorvägen (TF 2) kör man mot Arafo. Vid den första korsningen, efter ca 1 km. kör man mot Güímar. I den nästa rondellen tar man den smala väg som leder ned till höger, tills man kommer till Parkeringen av MoringaPark

Platsen är vacker. Därifrån kan man se både havet och de berg som omringar Güímardalen. Grönskan av moringaträd och deras milda energi har enligt min erfarenhet en mycket lugnande och avslappnande verkan.

Det är behagligt att sitta ute och dricka kaffe eller vad man vill. Det är också möjligt att söka en lämplig bänk under något av träden för en personlig avslappnings- eller meditationsstund.

Och avslutningsvis ett litet råd av mig som varit där och vandrat i parken - kom inte med högklackade skor. Ta hellre ordentliga promenad- eller vandringskor..


För mer information av produkterna och beställningar av dessa, tillverkade av Tenerifes moringa

Jag har skapat för Facebook gruppen "Min Moringa" där brukar jag berätta mer om moringa och andra saker som har med Tenerifes moringa att göra.

November 2015, ©Gracia Penttinen
Denna artikel kan delas fritt vidare, men endast om  texten behålls i sin helhet utan att ändra den, och att namnet till författaren  - Gracia Penttinen - och denna blogg anges

Mera om moringa på svenska 
Mirakelträdet Moringa odlas i Güímardalen på Tenerife
När moringa kom till Jorden
Om zeatin och moringa 
Moringa och lagen om luftens renhet på Kanarieöarna 
Moringa – mirakeltäd och undomens källa – växer på Tenerife 
Solen, månen, maya och Tenerifes moringa
Moringa för seniorer - Moringa kan vara en välsignelse vid högre ålder 
En ängel i växtform –utdrag och iakttagelser 
Substitut för bröd – av frön och moringa 
Varför väljer jag Tenerifes moringa och också rekommenderar den 
Hur man kan odla moringa hemma i en kruka
Hur man använder moringa inom den traditionella läkekonsten
Många olika moringaträd i MoringaPark och världen
Moringafrön kan användas på flera sätt
MTT - källan till ungdom och vitalitet
Om pris och kvalitet – billiga moringaprodukter är inte alltid ens de billigaste 
Om MTT- kapslarna och telomererna
Ny klassificering för MoringaGardens basprodukter
Nyttig tarmbakterie och Moringa bladpulver i samma kapsel
Om telomererna och MTT-kapslarna
Om problem med prostata och hur man kan lindra dem
Moringas värmekrav

Tenerifes moringa och hjärtchackra
Moringa, cancer och förebyggandet av cancer
Moringa användare berättar
Nya produkter i MoringaGarden
Personlig erfarenhet: Moringa och MTT-kapslarna har en positiv påverkan på hälsan
Värdens mest värdefulla olja pressas av moringafrön..
Sommarmalört, artemisia annua, som motmedel vid fästingbett
 

Några kriterier vid val av moringaprodukter
Kände du till, att man kan rena vatten med moringafrön? 

Ett halmstrå kan bryta åsnans rygg
Namnförändringar i MoringaGardens sortiment  
Ren moringafrölja av högkvalité - för skönheten och smidigheten 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar