Moringa

Moringa
Moringa oleifera from Tenerife

16.9.15

Substitut för bröd – av frön och moringa

I denna värld finns det två saker i vilka jag inte ändrar de givna ”arbetsreglerna”. Det är IKEA möblerna och instruktionerna för mönsterstickning. Allt annat förverkligar jag efter mina egna anpassade regler, eller skapar allting som jag önskar och förmår.

Moringa bladpulver
För ett par veckor sedan, hösten 2015, konstaterade min speciella hälsocouch Conny, att min kropp önskade leva helt utan sädesprodukter, inte ens min favorit, spelt, dög längre.
Det som blev kvar bland ätbara möjligheter var olika frön, såsom bovete, amarant och kvinoa.
Hmmm. Det blev en ordetlig tankeställare. Jag känner inte till någon som bakar bröd av ovannämnda frön. Hela bovetefrön hittade i en hälsokostaffär. De lovade också att beställa bovetemjöl för mig.

Medan jag väntade på bovetemjölen  började jag leta efter lämpliga recept. Jag hittade två. Det ena receptet handlade om att tillverka bröd enligt levande föda principer, dvs. att inte grädda i ugnen. Det andra receptet var mera användbart, men ändå inte riktigt tilltalande just då, eftersom det innehöll bovetemjöl, vilket jag inte ännu hade. Men det gav mig en uppfattning om hur ”degen” bearbetades och vad som kan ingå i den.

På detta sätt fick jag lite råd och inspiration.
Sedan kollade jag hemma vad som redan fanns i mina skåp. Där hittade jag de tidigare köpta bovetefröna, amarant och kvinoa frön. Där fanns också rosa himalaysalt, olika moringaprodukter och lite linnfrön. En bra början





Eftersom jag inte hade mjöl utan olika frön, måste allting blötläggas först. Jag hällde ”lagom” mängd av de  olika fröna i ett glasburk och täckte allting med vatten och lämnde fröna att svälla och mjukna tills dagen därpå














Den blötlagada massan bearbetade jag sedan med stavmixer, men kom snart på att en större mixer skulle fungera bättre.

Därefter hällde jag allt i en glasskål. Nu kunde jag blanda i himalaysaltet. Jag hade en moringapreparat som innehöll moringa blandad med kokosmjöl. Redan tidigare hade upptäckt att denna blandning gjorde smeten tjockare. Lite vanlig moringapulver kom också in i degen, som nu blev ganska grön. Och ett par droppar jungfruolivolja.
Nästa steg var att breda degen på en plåt, som jag först hade täckt med bakpapper. Ugnen satte jag på 225oC.
Efter en stund började det dofta gott i köket.
Jag lät degen vara kvar i ugnen tills jag antog att den var färdiggräddad med inte för hård.




Det nygräddade ”brödet” smakade himmelskt gott. Kanske också därför att jag hade varit en hel vecka utan någon typ av bröd. Jag tuggade denna nya produkt som om den var det allra bästa brödet i hela världen.

I stället sv smör använde jag en grön självtillverkad persilje/olivoljesås (mojo) som också innehöll lite vitlök och några färska moringablad från gården. Ovanpå härligheten lade jag ett par tomat- och gurksskivor. Vilken smakupplevelse.

Detta nya bröd smakar gott såväl med morgonkaffet (i vilket jag också har några torkade moringablad) som med kvällsthét. (örtthé med lite moringa i)
Det känns att mina tarmar också tycker om detta nya bröd.

P.S.Senare kom jag på att ekologisk bovetemjöl är relativt dyrt, 9 €/kg. Jag köpte den visserligen, men använde bara lite av den. Det går bra utan också. Ekologiska bovetefrön kostar 5.50 €/kg

För mer information av produkterna och beställningar av dessa, tillverkade av Tenerifes moringa:

Jag har skapat för Facebook gruppen "Min Moringa" där brukar jag berätta mer om moringa och andra saker som har med Tenerifes moringa att göra.

September 2015 ©Gracia Penttinen
Denna artikel kan delas fritt vidare, men endast om  texten behålls i sin helhet utan att ändra den, och att namnet till författaren  - Gracia Penttinen - och denna blogg anges

Mer om moringa på svenska
Mirakelträdet Moringa odlas i Güímardalen på Tenerife
När moringa kom till Jorden
Om zeatin och moringa
Moringa och lagen om luftens renhet på Kanarieöarna 
Moringa – mirakelträd och undomens källa – växer på Tenerife 
Solen, månen,maya och Tenerifes moringa 
Moringa för seniorer - Moringa kan vara en välsignelse vid högre ålder 
En ängel i växtform –utdrag och iakttagelser 
Varför väljer jag Tenerifes moringa och också rekommenderar den 
Hur man kan odla moringa hemma i enkruka 
Om moringa och kroppens egen försvarsmekanism
Hur man använder moringa inom den traditionella läkekonsten 
MoringaPark i Güímardalen på Teneriffa
Många olika moringaträd i MoringaPark och världen
Moringafrön kan användas på flera sätt
MTT - källan till ungdom och vitalitet
Om pris och kvalitet – billiga moringaprodukter är inte alltid ens de billigaste 
Om MTT- kapslarna och telomererna
Ny klassificering för MoringaGardens basprodukter
Nyttig tarmbakterie och Moringa bladpulver i samma kapsel
Om telomererna och MTT-kapslarna
Om problem med prostata och hur man kan lindra dem
Moringas värmekrav

Tenerifes moringa och hjärtchackra
Moringa,cancer och förebyggandet av cancer
Moringa användare berättar
Nya produkter i MoringaGarden
Personlig erfarenhet: Moringa och MTT-kapslarna har en positiv påverkan på hälsan
Värdens mest värdefulla olja pressas av moringafrön..
Sommarmalört, artemisia annua, som motmedel vid fästingbett

Namnförändringar i MoringaGardens sortiment 
Ren moringafrölja av högkvalité - för skönheten och smidigheten 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar