I denna värld
finns det två saker
i vilka jag inte ändrar de givna ”arbetsreglerna”. Det är IKEA möblerna och instruktionerna
för mönsterstickning. Allt annat förverkligar jag efter mina egna anpassade
regler, eller skapar allting som jag önskar och förmår.
Moringa bladpulver |
För ett par
veckor sedan, hösten 2015, konstaterade min speciella hälsocouch Conny, att min kropp önskade
leva helt utan sädesprodukter, inte ens min favorit, spelt, dög längre.
Det som blev kvar
bland ätbara möjligheter var olika frön, såsom bovete, amarant och kvinoa.
Hmmm. Det blev en
ordetlig tankeställare. Jag känner inte till någon som bakar bröd av ovannämnda frön.
Hela bovetefrön hittade i en hälsokostaffär. De lovade också att beställa
bovetemjöl för mig.
Medan jag väntade på bovetemjölen började jag leta efter lämpliga recept. Jag
hittade två.
Det ena receptet handlade om att tillverka bröd enligt levande föda principer,
dvs. att inte grädda i ugnen. Det andra receptet var mera användbart, men ändå inte riktigt tilltalande just då, eftersom
det innehöll bovetemjöl, vilket jag inte ännu hade. Men det gav mig en
uppfattning om hur ”degen” bearbetades och vad som kan ingå i den.
På detta sätt fick jag lite råd och inspiration.
På detta sätt fick jag lite råd och inspiration.
Sedan kollade jag hemma
vad som redan fanns i mina skåp.
Där hittade jag de tidigare köpta bovetefröna, amarant och kvinoa frön. Där
fanns också
rosa himalaysalt, olika moringaprodukter och lite linnfrön. En bra början
Den blötlagada massan bearbetade jag sedan med stavmixer, men kom snart på att en större mixer skulle fungera bättre.
Därefter hällde jag allt i en glasskål. Nu kunde jag
blanda i himalaysaltet. Jag hade en moringapreparat som innehöll moringa
blandad med kokosmjöl. Redan tidigare hade upptäckt att denna blandning gjorde
smeten tjockare. Lite vanlig moringapulver kom också in i degen, som nu blev
ganska grön. Och ett par droppar jungfruolivolja.
Nästa steg var att breda degen på en plåt, som jag först
hade täckt med bakpapper. Ugnen satte jag på 225oC.
Efter en stund
började det dofta gott i köket.
Jag lät degen vara
kvar i ugnen tills jag antog att den var färdiggräddad med inte för hård.
Det nygräddade
”brödet” smakade himmelskt gott. Kanske också därför att jag hade varit en hel vecka
utan någon
typ av bröd. Jag tuggade denna nya produkt som om den var det allra bästa
brödet i hela världen.
I stället sv smör använde jag en grön självtillverkad persilje/olivoljesås (mojo) som också innehöll lite vitlök och några färska moringablad från gården. Ovanpå härligheten lade jag ett par tomat- och gurksskivor. Vilken smakupplevelse.
I stället sv smör använde jag en grön självtillverkad persilje/olivoljesås (mojo) som också innehöll lite vitlök och några färska moringablad från gården. Ovanpå härligheten lade jag ett par tomat- och gurksskivor. Vilken smakupplevelse.
Detta nya bröd
smakar gott såväl
med morgonkaffet (i vilket jag också har några torkade moringablad) som med kvällsthét. (örtthé med lite
moringa i)
Det känns att
mina tarmar också
tycker om detta nya bröd.
P.S.Senare kom jag på att ekologisk bovetemjöl är relativt dyrt, 9 €/kg. Jag köpte den visserligen, men använde bara lite av den. Det går bra utan också. Ekologiska bovetefrön kostar 5.50 €/kg
För mer information av produkterna och beställningar av dessa, tillverkade av Tenerifes moringa:
Jag har skapat för Facebook gruppen "Min Moringa" där brukar jag berätta mer om moringa och andra saker som har med Tenerifes moringa att göra.
P.S.Senare kom jag på att ekologisk bovetemjöl är relativt dyrt, 9 €/kg. Jag köpte den visserligen, men använde bara lite av den. Det går bra utan också. Ekologiska bovetefrön kostar 5.50 €/kg
För mer information av produkterna och beställningar av dessa, tillverkade av Tenerifes moringa:
Jag har skapat för Facebook gruppen "Min Moringa" där brukar jag berätta mer om moringa och andra saker som har med Tenerifes moringa att göra.
September 2015 ©Gracia Penttinen
Denna artikel kan delas fritt vidare, men endast om texten behålls i sin helhet utan att ändra den, och att namnet till författaren - Gracia Penttinen - och denna blogg anges
Denna artikel kan delas fritt vidare, men endast om texten behålls i sin helhet utan att ändra den, och att namnet till författaren - Gracia Penttinen - och denna blogg anges
Mer om moringa på svenska
Mirakelträdet Moringa odlas i Güímardalen på TenerifeNär moringa kom till Jorden
Om zeatin och moringa
Moringa och lagen om luftens renhet på Kanarieöarna
Moringa – mirakelträd och undomens källa – växer på Tenerife
Solen, månen,maya och Tenerifes moringa
Moringa för seniorer - Moringa kan vara en välsignelse vid högre ålder
En ängel i växtform –utdrag och iakttagelser
Varför väljer jag Tenerifes moringa och också rekommenderar den
Hur man kan odla moringa hemma i enkruka
Om moringa och kroppens egen försvarsmekanism
Hur man använder moringa inom den traditionella läkekonsten
MoringaPark i Güímardalen på Teneriffa
Många olika moringaträd i MoringaPark och världen
Moringafrön kan användas på flera sätt
MTT - källan till ungdom och vitalitet
Om pris och kvalitet – billiga moringaprodukter är inte alltid ens de billigaste
Om MTT- kapslarna och telomererna
Ny klassificering för MoringaGardens basprodukter
Nyttig tarmbakterie och Moringa bladpulver i samma kapsel
Om telomererna och MTT-kapslarna
Om problem med prostata och hur man kan lindra dem
Moringas värmekrav
Tenerifes moringa och hjärtchackra
Moringa,cancer och förebyggandet av cancer
Moringa användare berättar
Nya produkter i MoringaGarden
Personlig erfarenhet: Moringa och MTT-kapslarna har en positiv påverkan på hälsan
Värdens mest värdefulla olja pressas av moringafrön..
Sommarmalört, artemisia annua, som motmedel vid fästingbett
Namnförändringar i MoringaGardens sortiment
Ren moringafrölja av högkvalité - för skönheten och smidigheten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar